Skip to main content

Redevelopment

Back

Ma Tau Wai Road/ Chun Tin Street Project (TKW/1/002)

Location
43-45J Ma Tau Wai Road, 6-8 Hok Yuen Street and 1-23 Chun Tin Street, To Kwa Wan
Area
3,377 square meters
Affected buildings
33 street numbers of buildings
Affected population
660
Affected property interests
159

Project Development Information


Total GFA 24,397 square meters
Residential Flats About 493
Commercial GFA About 3,066 square meters
G/IC GFA About 1,000 square meters (community facilities)
Open Space About 500 square meters

Project Status


Project commenced in February 2010. 

Superstructure works in progress.

Project Programme


Targeted completion by 2019

Building Collapsed


The project involves a cluster of 2 rows of 50-year-old-plus tenement buildings, 1 of which collapsed in whole on 29 Jan 2010, resulting in a tragedy of causalities, homeless families, as well as deep impact of the most on the residents living within the cluster.  The tragedy has aroused immense social awareness of the serious problem of aging privately-owned buildings in Hong Kong.  Within a month's time the URA was tasked by the Government to redevelop the site and before that take on prompt action to provide measures for meeting the occupant's rehousing and compensation needs, particularly in view of helping those remaining residents within the cluster suffering from psychological burden caused by the tragedy.

Re-building Affordable Flats for the Community


Owing to the special nature of this project, the URA has pledged to be the developer in carrying forward the actual construction of this project.  The aim is to create more small sized and affordable flat units in the district.  Existing domestic owner-occupiers will be offered EIPA (Expression of Interest on Purchasing Arrangement) for this project.  In the future development the 2-storey high commercial floors will be mainly small shops to re-create the street ambience and be more compatible with the district.  Sizable community facilities and also an at-grade open space will be introduced to further integrate the redevelopment with the local community.

Back