Skip To Content
Select Other Project

Nga Tsin Wai Village Project

Project Site Information

Location:Nga Tsin Wai Village, Wong Tai Sin
Site Area:4,637 square meters
Affected no. of buildings:36
Affected population:109
Affected property interests:114

Project Development Information

Total GFA:34,778 square meters
No. of flats:750
Open Space:1,400 square meters

Project Status

Acquisition, clearance works and compensation have been completed. Redevelopment and conservation works will commence shortly.  

Project Programme

Project commenced in October 2007 

Targeted completion by 2018-2019

The “Lost” History

Nga Tsin Wai Village is a walled village in the urban area.  About two-thirds of the village houses, mostly buildings of one or two storeys, had already been demolished by private owners over the past two decades.  The structures currently remaining are very decrepit and the living conditions are highly unsatisfactory due to poor maintenance, lack of sanitation facilities and illegal occupation surrounding the project boundaries.  The URA through implementing this project can improve the living condition of the residents. 

Conservation Approach

Under the existing conditions, it is not worthwhile to rebuild the whole village. In response to community concerns and aspirations, the URA is committed to the upkeep of the heritage values worth preserving along with the redevelopment.  Conservation experts were engaged in 2006 to carry out conservation study which concluded a proposal for the Conservation approach of the design for the development, to preserve the remaining authentic historic relics and recreating the village ambience as far as practicable. 

Conservation Park and its elements

The design will adopt an innovative concept of "Conservation by Design" to preserve three relics of the village, namely the village gatehouse, the embedded stone tablet and the Tin Hau Temple, and the central axis linking them up in the walled village setting as the core design elements for the Conservation park to manifest the ambience of the 600 years-old village whilst residential redevelopment could proceed in parallel.

 
  • zoom in
     
    Aerial view of Project
    Aerial view of Project
    Existing village house
    Existing village house and Gatehouse
    Hing Yau Yu Stone Tablet
    Tin Hau Temple
    Tin Hau Temple
    Wooden door of Gatehouse
 
Related Documents
Last updated at: 2013.05.02