Skip to main content

Heritage Preservation & Revitalisation

Pak Tsz Lane Revitalisation Project

Location
Pak Tsz Lane, Central
Area
About 1,000 square metres (PTL Park); About 170 square metres (RCP additional portion); About 600 square metres (associated lanes)
Completed Pak Tsz Lane Park (Phase 1)
Completed Pak Tsz Lane Park (Phase 1)
Feature Pavilion (Day View)
Feature Pavilion (Day View)
Feature Pavilion (Night View)
Feature Pavilion (Night View)
View from Children's Play Area to Historical Corriodor
View from Children's Play Area to Historical Corriodor
Architectural model showing the overall design
Architectural model showing the overall design
Refuse collection point on Gage Street
Refuse collection point on Gage Street
Panorama view
Panorama view
Existing refuse collection point on Gage Street
Existing refuse collection point on Gage Street
Aerial Photo
Aerial Photo

Project Status


Pak Tsz Lane Park (Phase 1) was completed in 2011 and handed over to Leisure and Cultural Services Department for management.

Construction of Refuse Collection Point alteration and addition works (Phase 2) was completed in 2012 and handed over to Food and Enviromental Hygiene Department for management.

More Information


The URA has commenced the Pak Tsz Lane project in Central, to celebrate Hong Kong's link to the 1911 Chinese Revolution.

As one of the stops of the Dr Sun Yat-sen Historical Trail in Central, Pak Tsz Lane was home to Furen Literary Society, whose founder also joined Dr Sun's Revive China Society (Xinzhonghui).  Due to its strategic location, Pak Tsz Lane was a place where revolutionaries frequented for meetings and hence a cradle of 1911 Chinese Revolution. 

The 'Origin of Chinese Revolution' was therefore adopted as the design theme for the Pak Tsz Lane Park.  In addition to green features, sculptures and recreational facilities, the Park will also incorporate exhibition panels and three-dimensional interactive facilities tracing the development of revolutionary activities and events.  The ambience of Pak Tsz Lane of early years will also be re-created.

Presently there is only a narrow pathway leading to the Pak Tsz Lane from Gage Street, and arrangement will be made to improve pedestrian facilities including building a new staircase linking the Pak Tsz Lane and open spaces in the vicinity.

The existing Refuse Collection Point on Gage Street will be enhanced to ensure its design is in harmony with the environment and its capacity capable of serving the need of residents in the area. 

Costing about $40 million for the whole project, the Pak Tsz Lane Park (Phase 1) was completed in 2011, in time for the centennial anniversary of the 1911 Chinese Revolution.  The Pak Tsz Lane Park was awarded the HKILA Silver Award 2012 under the landscape design category by the Hong Kong Institute of Landscape Architects.

Back